mnożenie wielomianów
jabłko: Czy liczba 2 należy do dziedziny wyrażenia?
| | 9x4−2x3+11x−6 | |
przykład : |
| |
| | x5−x4−10x+4 | |
Rozumiem, że dziedzinę bierze się z mianownika. w takim razie
x
5−x
4−10x+4=0
x−10x+4=0
−9x=−4 / : (−9)
| | 4 | |
W takim razie dziedziną jest R / { |
| }. |
| | 9 | |
Dlaczego więc w podręczniku widnieje odpowiedź, iż liczba 2 nie należy do dziedziny wyrażenia?
Gdzie robię błąd?
25 paź 20:03
irena_1:
Wstaw za "x" 2 w mianowniku:
25−24−10*2+4=32−16−20+4=36−36=0
więc liczba 2 nie należy do dziedziny
25 paź 20:05
jabłko: Ale gdyby w zadaniu byłoby jedynie polecenie aby podać dziedzinę wyrażenia, dlaczego więc
wychodzi, że liczba 2 jednak należy do tego wyrażenia?
25 paź 20:07
irena_1:
Liczba 2 zeruje mianownik. Nie należy więc do dziedziny tego wyrażenia. Dla x=2 to wyrażenie
nie ma sensu liczbowego.
25 paź 20:09
jabłko: czyli mając takie polecenie nie należy obliczać całej dziedziny podstawiając mianownik do zera,
a jedynie podstawić pod x cyfrę 2?
25 paź 20:11
irena_1:
Tak.
25 paź 20:17