PW: Słowo "kierunek" niepotrzebnie zostało w zadaniu użyte, a zaraz potem niejako przetłumaczone,
że jest to kąt nachylenia wektora. To nieprawda, są to różne pojęcia.
Policzmy więc kąt nachylenia, posługując się funkcjami trygonomerycznymi.
Na przykład
|a
→| =
√42+32 = 5. Jeżeli weźmiemy jeden z wektorów o takich współrzędnych − ten o
początku w (0,0), to zobaczymy trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 5 i przyprostokątnych
| | 3 | |
4 (na osi OX) oraz 3 (na osi OY). Tak więc np. tgα = |
| , albo (co na jedno wychodzi) |
| | 4 | |
| | 3 | |
sinα= |
| . I to wszystko, informacja o kącie nachylenia jest dostateczna. Kto chce − może |
| | 5 | |
taki kąt skonstruować, kto chce − może szukać w tablicach przybliżonej miary, kto wie co o
znaczy − może napisać
(ale to i tak jest ta sama informacja inaczej zapisana).
Gdyby się tak
wyjątkowo zdarzyło, że wektor z osią OX tworzy kąt, którego tangens czy
sinus znamy, to oczywiście piszemy jaka jest dokładna wartość α. Gdyby np. było tak, że
| | 1 | |
sinα= |
| , to piszemy α=30°. |
| | 2 | |