Oblicz wektor prędkosci i przyspieszenia dla równania ruchu
kubmek:: Oblicz wektor prędkosci i przyspieszenia dla równania ruchu
(t−6 )
r=(cos(4t) )
(4t )
t=10fs
25 paź 19:56
daras: co to za zapis
25 paź 22:25
daras: jak masz r−nie położenia, to prędkość liczysz jako pierwszą pochodną położenia względem czasu a
przyspieszenie to druga pochodna, potem podstawiasz konkretną chwilę i masz wynik
25 paź 22:27
kubmek:: no a mogłby ktos mi pomoc rozpisac to r bo nie czaje tego wgl jak sie robi
27 paź 12:54
daras: \vec{r} = [ t−6, cos(4t), 4t ] czy takie sa składowe tego wektora ?
V = [ −6t−7 , −4sin4t , 4 }
a = {42t−8 , −16cos4t , 0 ]
30 paź 12:04
daras: wartość wektora o współrzędnych [x, y, z ] to √x2+y2+z2
teraz podstaw te 10 femtosekund =10−15 s
30 paź 12:06