Szufladki
maciej: Trivial, Mila, inni
Możecie pomóc mi przy tym zadaniu?
W krainie Nibylandii jest jeden z lepszych pisarzy − Profesor Z. W ostatnich dniach wydał
książkę, której napisanie zajęło mu 81h w przeciągu 10 dni. Udowodnij, że w okresie pisania
ksiązki były dwa kolejne dni w ciągu których profesor spędził co najmniej 17h nad tekstem.
Wskazówka była taka, aby skorzystać z metody szufladkowej, lecz nie wiem od czego się zabrać, a
tym bardziej jak to zapisać formalnie.
25 paź 19:32
Mila:
Przy założeniu, że w każdym dniu poświęcał pełną liczbę godzin na pisanie .
81h=10*8h+1h
conajmniej w jednym dniu profesor musiał spędzic 9h na pisaniu.
9h+8h=17h
Zobaczymy co na to Trivial
25 paź 19:42
Trivial:
Trivial nic na to. Tak samo bym zrobił.
25 paź 19:50
MQ:
Mila udowodniła tylko, że istnieje taki dzień, w którym pracował 9h.
Żeby udowodnić tezę, trzeba podzielić czas nie na 10 dni (szufladek) tylko na 5 par dni
(szufladek).
25 paź 19:53
Trivial: MQ, słuszna uwaga.
25 paź 19:55
maciej: czyli 10 * 8h = 5 * (2 * 8h) + 1h ?
25 paź 19:58
Trivial:

Przy innym rozkładzie godzin niż "po równo" od razu mamy sytuację, że gdzieś jest 17 godzin.
Przy rozkładzie równym (po 16 wszędzie) zostaje nam jedna godzina. Dokładamy ją do dowolnej
szufladki i mamy 17 godzin.
25 paź 20:05
MQ: Raczej nie:
10*8h=80h
5*(2*8h)+1h=81h
80h≠81h
25 paź 20:06
Trivial: * przynajmniej 17 godzin.
25 paź 20:07
MQ: To raczej nie było oczywiście do 19:58.
Trivial już ci wytłumaczył o 20:05.
25 paź 20:07
PW: Par dni jest 9:
(1,2), (2,3), (3,4),..., (9, 10)
25 paź 20:12
maciej: tak, wyżej zapomniałem (10 * 8h ) + 1h = [...] natomiast mam jeszcze jedno zadanie:
Na szachownicy (8x8) możemy rozpatrzyć taką zabawę, że: na pierwszym jej polu kładziemy jedno
ciasteczko, na drugim − dwa ciasteczka, na trzecim − cztery ciasteczka, na czwartym − osiem
ciasteczek, aż do wypełnienia każdego pola. Zadanie:
a) podaj zależność rekurencyjną zwracającą ilość ciasteczek na zadanym polu
b) rozwiąż tę metodę za pomocą funkcji generujących
Pierwsze co zauważyłem to wzór ogólny:
Jeżeli się mylę to proszę poprawcie mnie

, i jak zrobić b) ?
25 paź 20:14
Trivial:
PW, to bez znaczenia.
Wystarczy że twierdzenie działa dla par "rozłącznych":
(1,2), (3,4), ..., (9,10)
25 paź 20:16
MQ:
@PW nie mieszaj!
Dzielimy czas na pięć okresów dwudniowych i udowadniamy, że w przynajmniej jednym z nich
pracował 17h.
25 paź 20:17
MQ: | | | |
Tak, nawiasem mówiąc, par dni jest | |
| | |
25 paź 20:19
Trivial: MQ... Kolejnych par tyle nie ma.
25 paź 20:20
maciej: jakis pomysł odnośnie tego zadania drugiego?
25 paź 20:43
MQ: @Trivial −− dlatego
25 paź 20:50
MQ: maciej punkt a) dobrze
Co do b), to się nie wypowiadam, bo nie wiem co to funkcja generująca.
25 paź 20:52
Krzysiek: maciej, a funkcja generująca to to samo co funkcja tworząca?
25 paź 20:55
PW: @MQ − zadanie mówi o parach kolejnych dni, więc nie zbijaj mnie z tropu mówiąc, że par jest
| | | |
| . Taki głupi to ja nie jestem. Nie rozumiem natomiast, dlaczego uznajesz za kolejne |
| | |
dni tylko (1,2), (3,4), (5,6), (7,8) i (9,10). A (8,9) to nie są kolejne dni?
25 paź 20:58
maciej: Krzysiek właśnie nie jestem pewny, ponieważ tego jeszcze nie miałem
25 paź 21:01
25 paź 21:03
MQ: @PW
Napisałeś "par dni jest 9".
NIE napisałeś "par dni kolejnych jest 9"
25 paź 21:06
MQ: @PW
Co do drugiej części Twoich uwag.
Nam nie chodzi o wyliczenie ile jest par kolejnych dni, tylko o podzielenie okresu 10 dni na
równe okresy dwudniowe −− jest ich 5.
25 paź 21:09
Krzysiek: obstawiałbym za funkcjami tworzącymi, bo nimi się rozwiązuje równania rekurencyjne.
f(x)=∑
n=0∞a
n x
n=1/2+∑
n=1∞a
n x
n=1/2+∑
n=1∞2a
n−1x
n=
=1/2+2x∑
n=0∞a
n x
n
f(x)=1/2+2xf(x)
| | 1/2 | | 1 | |
f(x)= |
| =(*)= |
| *∑n=0∞(2x)n=1/2∑n=0∞2n*xn |
| | 1−2x | | 2 | |
| | 1 | |
(*)−korzystam z szeregu geometrycznego ∑n=0∞ |
| =tn |
| | 1−t | |
zatem a
n=1/2*2
n=2
n−1 , n≥1
25 paź 21:10
maciej: | | 1 | |
dlaczego tam masz w pierwszej linijce |
| + suma ? |
| | 2 | |
25 paź 21:15
Krzysiek: policzyłem pierwszy element sumy który wynosi a0 , a a0=1/2
25 paź 21:20
maciej: mógłbyś napisać jak to się robi, ponieważ chyba zapomniałem
25 paź 21:28
Trivial:
Funkcje generujące do takiego zadania to jakieś nieporozumienie.
| | an | |
an = 2an−1 → |
| = 2 → ciąg geometryczny. |
| | an−1 | |
25 paź 21:30
maciej: sztuka dla sztuki ?
25 paź 21:34
Krzysiek:
Trivial od jakiegoś przykładu trzeba zacząć, jak widać w tym przypadku od razu funkcję
f(x) można rozwinąć w szereg.
maciej, co konkretnie nie rozumiesz co napisałem?
szukasz f(x) a potem musisz tą funkcję rozwinąć w szereg i patrzysz na to co stoi przy xn
25 paź 21:47
maciej: ok już rozumiem, może któryś z was rozumie grafy? ponieważ znalazłem ciekawe zadanie
(przynajmniej dla mnie, bo zaczynam dopiero przygodę z tym) a nie wiem jak to rozwiązać

?
25 paź 22:13