Jak to rozwiazac
ares: 1. Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej
a) | 3 − √2 |
b) | 8 + 3√5 | − | 2√5 − 8 |
2. Rozwiąż równania
a) | x −2 | =3
b) | x + 3 | =2
3. Rozwiąż graficznie nierówności
a) | x + 2 | ≤ 5
b) | x − 1 | > 4
25 paź 19:16
irena_1:
a)
|3−√2|=3−√2
b)
|8+3√5|−|2√5−8|=8+3√5−(8−2√5)=8+3√5−8+2√5=3√5
25 paź 19:20
irena_1:
a)
|x−2|=3
x−2=3 lub x−2=−3
x=5 lub x=−1
b)
|x+3|=2
x+3=2 lub x+3=−2
x=−1 lub x=−5
25 paź 19:21
bezendu:
|x−2|=3
x−2=3 lub x−2=−3
x=5 lub x=−1
|x+3|=2
x+3=2 lub x+3=−2
x=−1 lub x=−5
25 paź 19:22
ares: A w tych 2 następnych to jak to wykonać bo na ich podstawie spróbowałbym jakiś przykład
25 paź 19:22
irena_1:

3.
a)
|x+2|≤5
Na osi −2 zamiast 2 i −7 zamiast 7
x∊[−7; 3]
25 paź 19:25
irena_1:
|x−a| to odległość liczby x od liczby a. W pierwszym a=−2, a odległość ma być mniejsza lub
równa 5. Stąd liczby 3 i −7− są odległe od liczby −2 o 5. W mniejszej odległości od −2 leżą
liczby między nimi.
25 paź 19:26
ares: a w tym 2 przykładzie to trzeba coś zmieniać czy jak bo próbuje ale coś źle wychodzi
25 paź 19:30
irena_1:

|x+1|>4
Na osi −3 zamiast 3
x∊(−
∞; −3) ∪ (5;
∞)
25 paź 19:30
ares: irena
1 ty chyba jesteś magistrem matematyki co ?
25 paź 19:31
irena_1:
A jeśli nawet tak− to źle? Nie trzeba być magistrem matematyki, żeby umieć rozwiązać pewne
zadania..
25 paź 20:00
ares: to dobrze
25 paź 20:20