a
lu: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których kwadrat różnicy pierwiastków równania
x2+mx−m+3=0 jest mniejszy od 9
25 paź 18:56
irena_1:
x
2+mx−m+3=0
Δ=x
2−4(−m+3)=m
2+4m−12≥0
Δ
1=16+48=64
| | −4−8 | | −4+8 | |
m1= |
| =−6 lub m2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
m∊(−
∞; −6] ∪ [2;
∞)
(x
1−x
2)
2=(x
1+x
2)
2−4x
1x
2=(−m)
2−4(−m+3)=m
2+4m−12<9
m
2+4m−21<0
Δ
2=16+84=100
| | −4−10 | | −4+10 | |
m= |
| =−7 lub m= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
m∊(−7; 3)
m∊(−7; 6] ∪ [2; 3)
25 paź 19:08
lu: Tylko, że w odpowiedziach mam, ze m∊ <2,7)
25 paź 19:12
irena_1:
Sprawdź na przykład dla m=4
x
2+4x−1=0
Δ=16+4=20
| | −4−2√5 | |
x1= |
| =−2−√5, x2=−2+√5 |
| | 2 | |
(x
1−x
2)
2=(−2−
√5+2−
√5)
2=(−2
√5)
2=20>9
Odpowiedź jest niedobra. Nie do tego zadania.
25 paź 19:19
a: x2+mx−m+3=0
jak z takiego równania dowiedzieć się które to a,b,c do delty
a=x2
b ?
c ?
25 paź 21:47
Hajtowy: b = mx
c = 3−m
25 paź 21:48
Hajtowy: x2+mx−m+3=0
Δ=m2−4(m−3) = m2−4m+12
25 paź 21:49
Hajtowy: Źle ... Δ=m
2−4(3−m)=m
2+4m−12
25 paź 21:50
Hajtowy: ax
2 + bx + c = 0
Przy x
2 stoi a
Przy x stoi b
Wyraz wolny to jest c
25 paź 21:51
a: Dziękować
25 paź 21:57
a: (x1−x2)2=(x1+x2)2−4x1x2=(−m)2−4(−m+3)
A to skąd się wzięło ?
25 paź 22:04
a: jakos to sie da rozpisać ?
25 paź 22:11