Dowodzenie twierdzeń
Ola: Wykaż, że dla każdej liczby pierwszej p>5 liczba p4 − 5p2 +4 dzieli się przez 360.
25 paź 18:47
irena_1:
p∊P i p>5
a=p2−5p2+4=p4−4p2−p2+4=(p2−4)(p2−1)=(p−1)(p−2)(p+1)(p+2)
p jest liczbą nieparzystą (bo jedyna pierwsza parzysta to 2). Parzyste więc są (p−1) i (p+1) i
są to kolejne parzyste, więc jedna z nich dzieli się przez 4. Ich iloczyn dzieli się więc
przez 2*4=8.
p nie dzieli się przez 3.
Jeśli daje w dzieleniu przez 3 resztę równą 1, to przez 3 dzielą się liczby (p−1) i (p+2). Ich
iloczyn dzieli się więc przez 9.
Jeśli w dzieleniu przez 3 daje resztę równą 2, to przez 3 dzielą się liczby (p+1) i (p−2). Ich
iloczyn dzieli się więc przez 9.
p nie dzieli się przez 5, więc jedna z liczb (p−1), (p−2), (p+1) lub (p+2) dzieli się przez 5.
Więc liczba a dzieli się przez 8*9*5=360
25 paź 19:00
gosc: Ta liczba ma się dzielić przez 360, czy 36

?
25 paź 19:00
Ola: 360
25 paź 21:32
Ola: Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego w dzielenieniu przez 3 z resztą równą 1 są liczby (p−1) i
(p+2) a z resztą 2 (p+1) i (p−2)
25 paź 21:53
matyk: Może na przykładzie: weźmy liczbę pierwszą równą 17:
daje ona resztę z dzielenia przez 3 równą 2.
Jeśli dodamy do niej 1, to 3|18 jeśli odejmiemy 2, to 3|15

zauważ, że reszty z dzielenia przez 3 to liczby 0,1,2,0,1,2,0,1,2...
25 paź 21:56
Ola: Ok rozumiem. Po prostu jedna z trzech kolejnych jest podzielna przez 3. Dziękuję
25 paź 22:00