rozwiąż
ola: Rozwiąż układ równań i podaj jego interpretację geometryczną .
a)
x2+y2=4
x2+y2−4x=0
b)
x2+y2=1
x2+(y−4)2=9
c)
x2−6x+y2=0
X2+2x+y2=0
25 paź 18:14
bezendu:

x
2+y
2=4
x
2+y
2−4x=0
4−4x=0
−4x=−4
x=1
1+y
2=4
y
2=3
y=
√3 lub x=−
√3
(x,y)=(1,
√3) lub (1−
√3)
25 paź 18:28
bezendu:

x
2+y
2=1
x
2+(y−4)
2=9
x
2+y
2=1
x
2+y
2−8x+16=9
1−8x+16=9
−8x=−8
x=1
(x,y)=(1,0)
25 paź 18:31
bezendu:

x
2−6x+y
2=0
x
2+2x+y
2=0
x
2+y
2=6x
x
2+y
2+2x=0
6x+2x=0
8x=0
x=0
y=0
(x,y)=(0,0)
(x−3)
2−9+y
2=0
(x−3)
2+y
2=9
(x+1)
2−1+y
2=0
(x+1)
2+y
2=1
25 paź 18:35
jakub: y=x−2
x2+y2−6x−16=0
3 mar 15:36
Jerzy:
Podstaw y do drugiego równania i licz.
3 mar 15:41
chichi:
O: x2+y2−6x−16=0 ⇒ x2−6x+9−9+y2−16=0 ⇒ (x−3)2+y2=25 ⇒ SO=(3, 0) i r=5
Narysuj okrąg o środku w punkcie SO i promieniu równym 5, oraz prosta o równaniu y=x−2
3 mar 15:45