Dowodzenie twierdzeń
Ola: Wykaż, że dla każdej liczby naturanej n liczba 3n+2 + 3n+1 + 3n jest podzielna przez
13. Napisałam założenie i tezę. I zaczęłam coś rozpisywać:
3n+2 = 3n * 32 = 3n * 9
3n+1 = 3n * 3
3n * 9 + 3n * 3 + 3n = 3n (9 + 3 + 1)
Nie wiem co dalej robić. Czy to potrzebnie zrobiłam. Nie mieliśmy jeszcze cech podzielności na
lekcji..Proszę o pomoc.
25 paź 18:12
gosc: Bardzo dobrze zrobiłaś to zadanie. Wystarczy dodać wyrazy w nawiasie i napisać, żę
3n(9+3+1)=3n*13, czyli liczba jest podzielna przez 13
25 paź 18:26
Ola: Aha czyli nic więcej nie trzeba..Dziękuję
25 paź 18:29