matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Maniek:
Jak w prostszej postaci zapisać 1/sinα-cosα*ctgα? Wiem, że to będzie sinα, ale jak do tego dojść?
27 wrz 13:30
Mycha:
1/sinα-cosα*(cosα/sinα)=(1-cos
2
α)/sinα=(sin
2
α+cos
2
α-cos
2
α)/sinα=sin
2
α/sinα=sinα
27 wrz 14:00