Dla jakich wartości m zbiorem funkcji f(x)=3x^2+15x+m jest przedział <-10,+niesk
Inga:
25 paź 18:03
gosc: Skoro zbiórem wartości jest przedział <−10,+niesk>, funkcją jest parabola to wiemy, że jest to
parabola, która wierzchołek ma w punkcie y=−10 (x jest dla nas nieważny)
Wzór na drugą współrzędną (y) wierzchołka to: −delta/4a
Wyliczany delte:
delta=b2−4ac=225−12m
Wstawiamy do wzoru na y:
−(225−12m)/4*3=−10
(225−12m)/12=10
225−12m=120
−12m=−105
m=8,75
25 paź 18:22
Mila:
II sposób
| | −5 | | −5 | |
3*( |
| )2+15*( |
| )+m=−10 |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 18:39
PW: Jak się bawić, to się bawić.
III sposób.
Jak wynika z treści zadania postać kanoniczna funkcji f to
| | 15 | | 10 | | 5 | | 10 | |
f(x) = 3((x+ |
| )2− |
| } = 3((x+ |
| )2− |
| ) |
| | 6 | | 3 | | 2 | | 3 | |
po wymnożeniu
| | 25 | | 10 | | 75 | | 35 | |
f(x) = 3(x2+5x+ |
| − |
| )=3x2+15x+ |
| −10=3x2+15x+ |
| . |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 4 | |
| | 35 | |
Przyrównanie współczynników w obu postaciach f(x) daje m= |
| |
| | 4 | |
25 paź 19:19