układ równań drugiego stopnia
sisisisi: Trójkąt równoramienny ABC jest wpisany w okrąg (x+2)2 + (y−2)2 =20 . Wyznacz
współrzędne wierzchołka C tego trójkat, jeśli jego podstawa AB jest zawarta w prostej y=1/2x+3
. Wyjaśnijcie jeśli możecie.
25 paź 17:55
Mila:

(x+2)
2 + (y−2)
2 =20 .
| | 1 | |
Sprawdzam, czy punkt S należy do prostej y= |
| x+3y na przecięciu z okręgiem prostopadłej |
| | 2 | |
do AB i przechodzącej przez punkt S=(−2,2)
y=−2x+b i 2=−2*(−2)+b⇔b=−2
y=−2x−2
Rozwiąż układ równań:
(x+2)
2 + (y−2)
2 =20 i y=−2x−2
25 paź 18:26