moduły
Weronika: | | |x−√3| | |
Rozwiąż nierówność: |
| + 7√625*(−125) ≥ x+5 |
| | √3−x | |
25 paź 17:48
gosc: Musisz rozpatrzyć dwa przypadki, ponieważ wart. bezwzględną.
Z jej powodu możesz napisać: |x−√3} jako |√3−x|. Dzięki temu możesz skrócić licznik
zmianownikiem i zostaje Ci 1 lub −1 (to są te dwa przypadki).
Wartość pod pierwiastkiem piszesz jako: 54*(−5)3 czyli to jest (−5)7. Masz pierwiastek
7 stopnia, czyli 7√625*(−125)=7√(−5)7=−5.
CZyli masz:
I przypadek:
1+(−5)≥x+5
x≤=−9
II przypadek
−1+(−5)≥x+5
x≤−11
25 paź 18:09