Pani Joanna ma troje dzieci: Alę, Anie i Tomka. Ala, najmłodsza z trójki rodzeńs
kamczatka: Pani Joanna ma troje dzieci: Alę, Anie i Tomka. Ala, najmłodsza z trójki rodzeństwa, ma dwa
lata. Gdyby najstarszy z tej trójki Tomek był o rok młodszy, to zapisując wiek dzieci od
najmłodszego do najstarszego, otrzymalibyśmy ciąg arytmetyczny, a gdyby Tomek był o rok
starszy, to otrzymalibyśmy ciąg geometryczny.
a) Oblicz wiek Ani
2− wiek Ali ,
x− wiek Ani
y−wiek Tomka
2,x,y−1−−−ciąg arytmetyczny
2,x, y+1−−−ciąg geometryczny.
| | 2+y−1 | |
x= |
| ciąg artymetyczny |
| | 2 | |
x
2=2(y+1) ciąg geometryczny
ale jak z tego x wyliczyć ?
25 paź 16:48
kamczatka: ?
25 paź 17:42
kamczatka: ?
25 paź 18:26
gosc: Żeby wyliczyć x, mnożysz pierwsze równanie przez 2 i masz:
2x=2+y−1,dalej 2x=y+1.
CZyli masz układ równań:
2x=y+1
x
2=2y+2
Mnożysz pierwsze równanie przez −2 (żeby mieć takie same współczynniki przy y) i masz
−4x=−2y−2
x
2=2y+2
Dalej dodajesz rówania do siebie stronami i masz:
−4x+x
2=0 i rozwiązujesz:
x(x−4)=0, czyli x=0 lub x=4
Odrzucasz x=0 z oczywistych względów

itd...
25 paź 18:34
kamczatka: ok wielkie dzięki.
26 paź 12:18
kamczatka: a jeszcze jest podpunkt b do tego zadania ale coś nie wychodzi:
b)za ile lat zapisując wiek dzieci od najmłodszego do najstarszego otrzymamy ciąg geometryczny
?
2+n,x+n,y+n
(x+n)2=(2+n)(y+n)
i wychodzi takie coś x2−2y−ny i nie wiem co z tym zrobić ?
26 paź 12:35
wredulus_pospolitus:
przecież wiek Ani masz wyliczony z podpunktu (a) ... wyznacz wiek Tomka (aby było zgodne z
treścią zadania) i masz już prostą sprawę
26 paź 12:38
kamczatka: to będzie
2+n,4+n,y+n
jak wyliczyć wiek Tomka ?
26 paź 12:39
wredulus_pospolitus:
2,4,y−1 <−−− ciąg arytmetyczny => y=7
26 paź 12:43
kamczatka: ale to jak teraz obliczyć podpunkt b ?
26 paź 12:45
kamczatka: 2,4,8 ciąg geometryczny ?
26 paź 12:46
wredulus_pospolitus:
masz treść zadania która jest do obu podpunktów
podpunkt (a) wskazuje ile lat ma Ania
mając tą wiedzę, możesz jej wiek podstawić przy wyliczaniu podpunktu (b)
26 paź 12:47
wredulus_pospolitus:
oczywiście:
2
2*2 = 4
4*2 = 8
ciąg geometryczny
26 paź 12:48
kamczatka: ale to ciąg geometryczny
tworzą po 0 latach bo jak mają 2,4,8 lat
to już to przecież jest ciąg geometryczny a q=2
więc czemu odpowiedź to po 2 latach ?
26 paź 12:53
kamczatka: to jak to powinno być
bo Ala ma 2 lata Ania 4 lata i Tomek 7 lat
a w odpowiedziach mam do podpunktu b że po 2 latach będą tworzyć ciąg geometryczny
czyli jak będzie Ala 4 lata Ania 6 lat Tomek 9 lat
ale jak to udowodnić matematycznie ?
26 paź 13:41
kamczatka: ?
26 paź 14:28
kamczatka: to jak ten podpunkt b) zrobić ?
26 paź 14:50
kamczatka: dobra już wyszło 2+n,4+n,7+n
26 paź 14:54