Wyznacz współczynnik kierunkowy a we wzorze funkcji liniowej.
matx: Wyznacz współczynnik kierunkowy a we wzorze funkcji liniowej, wiedząc, że do jej wykresu należą
punkty A i B, jeśli:
a)A(Xo,5) i B(Xo+1, 7)
b)A(Xo+1) i B(Xo, −6)
c)A(Xo,10) i B(Xo+2, 2)
Proszę o dokładne wyjaśnienie
25 paź 16:45
matx: w tym b) to powinno być A(Xo+1, −3)
25 paź 16:47
Mila:
y=a*x+b
a) 5=a*x0+b
7=a*(x0+1)+b odejmuję stronami
5−7=a*x0−a*(x0+1) Wyłączam wspólny czynnik a
−2=a*(x0−x0−1)
−2=a*(−1)
a=2
Pozostałe rozwiązuj analogicznie.
25 paź 19:34
Gustlik: Wektorami:
AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A]=[w
x, w
y]
Np.
A(Xo,5)
B(Xo+1, 7)
AB
→=[X
0+1−X
0, 7−5]=[1, 2]
25 paź 19:50
Janek191:
c ) A = ( x
1; y
1) B = ( x
2 ; y
2 )
dla
A = ( x
0 , 10 ) B = ( x
0 + 2 ; 2)
mamy
| | 2 − 10 | | − 8 | |
a = |
| = |
| = − 4 |
| | ( x0 + 2) − x0 | | 2 | |
25 paź 20:03