prawdopodobienstwo
Misia: Witam, proszę o pomoc i wyjaśnienie skąd co się bierze... ostrzegam, nie kumam nic a nic.
Dzięki!
Niech A i B są to dwa zdarzenia zadane na przestrzeni
probabilistycznej, takie że
P(A) =1/4
oraz P(A ∪ B) =1/3
Obliczyć P(B):
a) jeśli A i B są wykluczający się;
b) jeśli zdarzenia A i B sąniezależne;
c)jeśli A ⊂B.
wstyd...
25 paź 16:43
wredulus_pospolitus:
wzór który pamiętać musisz

P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
a) skoro się wykluczają to oznacza, że: P(A∩B) = 0 oraz P(B) = P(A') = 1− P(A)
b) zdarzenia niezależne to znaczy, że: P(A)*P(B) = P(A∩B)
c) A ⊂ B to znaczy, że A zawiera się w B ... czyli P(A∩B) = P(A)
25 paź 17:29
Misia: Zabieram się do roboty!
26 paź 10:33