Pomoc - Wielomiany
Piotr 10: Wielomian W(x)=x7+ax5+bx3+cx+7 jest podzielny przez wielomian x2+x+1. Wyznacz resztę z
dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian x2− x+1.
Jedyne co zrobiłem to:
W(x)=(x2+x+1)*Q(x)
W(x)=(x2−x+1)*P(x)+R(x), gdzie R(x)=dx+e
Zauważyłem jeszcze, że:
Q(−1)=P(1)
Dalej nie wiem co zrobić, proszę o pomoc co mam dalej zrobić
25 paź 15:31
Saizou : zauważmy że:
W(−x)=−x7−ax5−bx3−cx+7
W(x)=−W(−x)+14
wiemy też że
W(x)=V(x)(x2+x+1) , czyli
W(x)=−V(−x)((−x)2−x+1)+14
W(x)=−V(x)(x2−x+1)+14
czyli reszta z dzielenia W(x) przez wielomian x2−x+1 wynosi 14
25 paź 15:59
Piotr 10: A w przedostatniej linijce nie powinno być W(x)= −V(−x) (x2−x+1)+14 ?
25 paź 16:05
Saizou : nie, raczej w ostatniej
W(x)=−V(
−x)(x
2−x+1)+14
25 paź 16:07
Piotr 10: Ok, dzięki
25 paź 16:12