wektory
xxx: wyznaczyć wektor d oraz liczbę m ,które można otrzymać z podanych wektorów:
a (5 ,− ,5, 10) , b = (1,1,0) c (−6,0 ,12)
d= 2a − 5b +c. m = a*b. obliczyć długość wektora d
wie ktoś jak to zrobic?
25 paź 15:30
Janek191:
→
a = [ 5 , − 5 ,10 ]
→
b = [ 1 , 1 , 0 ]
→
c = [ − 6 , 0 , 12 ]
więc
→ → → →
d = 2 a − 5 b + c = 2*[ 5, − 5, 10 ] − 5 *[ 1 , 1, 0 ] + [ − 6, 0, 12 ] =
= [ 10 , − 10 , 20 ] + [ − 5 , − 5 , 0 ] + [ − 6. 0 , 12 ] =
= [ 10 + (−5) + ( − 6) , − 10 + (−5) + 0 , 20 + 0 + 12 ] = [ −1 , − 15, 32 ]
Długość wektora
d = √ ( − 1)2 + (−15)2 + 322 = √1 + 225 + 1024 = √ 1 250 =
= √ 25*25*2 = 25 √2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz iloczyn skalarny
→ →
m = a * b = [ 5, − 5, 10 ] * [ 1 , 1 , 0 ] = 5*1 + (−5)*1 + 10*0 ] = 5 − 5 + 0 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
25 paź 19:05
Janek191:
→
a = [ 5 , − 5 ,10 ]
→
b = [ 1 , 1 , 0 ]
→
c = [ − 6 , 0 , 12 ]
więc
→ → → →
d = 2 a − 5 b + c = 2*[ 5, − 5, 10 ] − 5 *[ 1 , 1, 0 ] + [ − 6, 0, 12 ] =
= [ 10 , − 10 , 20 ] + [ − 5 , − 5 , 0 ] + [ − 6. 0 , 12 ] =
= [ 10 + (−5) + ( − 6) , − 10 + (−5) + 0 , 20 + 0 + 12 ] = [ −1 , − 15, 32 ]
Długość wektora
d = √ ( − 1)2 + (−15)2 + 322 = √1 + 225 + 1024 = √ 1 250 =
= √ 25*25*2 = 25 √2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz iloczyn skalarny
→ →
m = a * b = [ 5, − 5, 10 ] * [ 1 , 1 , 0 ] = 5*1 + (−5)*1 + 10*0 ] = 5 − 5 + 0 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
25 paź 19:08
xxx: dziękuje
25 paź 19:21