Bardzo proszę o szybką pomoc wrozwiązaniu tych zadań
Agata: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.
1. Stosunek dwóch liczb całkowitych wynosi 3:5. Jeżeli pierwszą liczbę zmniejszymy o 2, to
otrzymamy 40% drugiej liczby. Jaka jest średnia arytmetyczna tych liczb.
2.W pewnej grupie uczniów średnia wieku wynosi 11 lat. Najstarszy z nich ma 17 lat a średnia
wieku pozostałych wynosi 10 lat. Ilu uczniów liczy ta grupa?
3. Z miast A i B odległych o 35 km wyjeżdża dwóch rowerzystów. Prędkość jazdy jednego z nich
jest równa 75% prędkości drugiego. Oblicz prędkość każdego z nich wiedząc, że spotkają się po
1 godzinie i 15 minutach jazdy.
4. Zbierano pieniądze na wycieczkę szkolną. Jeśli każdy wpłaci po 20 zł to zabraknie 104zł a
jeśli każdy wpłaci po 25 zł to zostanie 96 zł. Jaki jest średni koszt tej wycieczki?
Bardzo prosiłabym z obliczeniami i wyjaśnieniem. To bardzo pilne.
25 paź 15:04
Monika: 1) Robisz układ równań
k{ }
25 paź 15:13
Monika: x
1 − średnia dla wszystkich uczniów
x
1=11
x
2 − średnia po odjęciu wieku najstarszego ucznia
x
2 = 10
n−liczba uczniów
| ⎧ | a+b+c+...+17n = 11 | |
| ⎩ | a+b+c+....n−1 = 10 |
|
| ⎧ | a+b+c+...+17 = 11n | |
| ⎩ | a+b+c+....n−1 = 10 |
|
| ⎧ | a+b+c+... = 11n −17 | |
| ⎩ | a+b+c+....n−1 = 10 |
|
11n −17n−1=10
n=7
25 paź 15:19
25 paź 15:24
irena_1:
n− liczba uczniów
20n+104=25n−96 − każda z liczb to koszt wycieczki
−5n=−200
n=40
| 20*40+104 | |
| =22,60zł (na ucznia) |
| 40 | |
25 paź 15:27
Monika: 3)
V
A = prędkość rowerzysty wyruszającego z miasta A
V
B = prędkość rowerzysty wyruszającego z miasta B
s=35km
s=s
A+s
B −−>s
A=35−s
B
V
A = 0,75V
B
t=1h 15min =
54h = 1,25h
| ⎧ | VA = sAt = sA1,25 | |
| ⎩ | VB=sBt=sB1,25 |
|
za V
A podstawiamy 0,75V
B , a za s
A: 5−s
B
| ⎧ | 0,75VB =5−sB1,25 | |
| ⎩ | VB=sBt=sB1,25 |
|
i rozwiązujemy układ równań
25 paź 15:28
Monika: błąd się wkradł. za s
A podstawiamy 35−s
B
czyli jest:
| ⎧ | 0,75VB=35−sB1,25 | |
| ⎩ | VB=sB1,25 |
|
25 paź 15:34
Agata: Bardzo dziękuje
25 paź 15:37