pomocy !! należy znaleźć wzór ogólny ciągu
corlleone: dany jest ciąg (a
n)=(7,7,9,9,7,7,9,9, ...)
znajdź wzór ogólny tego ciągu
pomocy
25 paź 14:35
PW: To jest 8−1 oraz 8+1, przy czym ta 1 i −1 zmieniają się w rytmie "co dwa"..
Trzeba znaleźć taką funkcję, która w rytmie "co dwa" przyjmuje wartości 1 i −1.
Celowałbym na funkcje trygonometryczne.
25 paź 14:58
corlleone: ok dzięki za podpowiedź
25 paź 15:24
corlleone: i tak nie kumam co z tym fantem zrobić
25 paź 15:31
PW: Myślałem o sinusie, który ekstremalnie na przemian przyjmuje wartości 1 i −1 i jakimś "chwycie"
z tym związanym, ale może coś łatwiejszego:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b1=2• |
| =1, b2=3• |
| =1,5, b3=4• |
| =2, b4=5• |
| =2,5,... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
b1=[2• |
| ]=1, b2=[3• |
| ]=[1,5]=1, |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
b3=[4• |
| ]=2, b4=[5• |
| ]=[2,5]=2,... |
| | 2 | | 2 | |
Udało się pokazać ciąg, który dwa razy pod rząd przyjmuje wartość nieparzystą, a następnie dwa
razy pod rząd − wartość parzystą. Jest to ciąg
Wobec tego
(−1)
bk = −1, −1, +1, +1, −1, −1, +1, +1, ...
i szukany wzór ma postać
a
k = 8+(−1)
bk = 8+(−1)
[k+12]
25 paź 18:48
PW: Za ładnie tego nie wprowadziłem, bo b
k ma dwa znaczenia
| | k+1 | | k+1 | |
− raz |
| , a drugi raz [ |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
Po postu pominąć pierwszy wiersz, ten gdzie nie ma "entier".
25 paź 18:52
corlleone: dzięki za zainteresowanie tematem
25 paź 18:57