Dowodzenie twierdzeń
Ola: Wykaż, że dla a>0 i n ∊ N zachodzi związek : (a−n + 1) + (an + 1) = 1
25 paź 14:15
Janek191:
To jest nieprawda :
Np. dla a = 2 > 0 i n = 2 ∊ N
mamy
| | 1 | | 1 | |
( 2−2 + 1) + ( 22 + 1) = |
| + 1 + 4 + 1 = 6 |
| ≠ 1 |
| | 4 | | 4 | |
25 paź 14:40
Ola: Przepraszam powinny obydwa nawiasy być do potęgi −1
25 paź 14:50
Janek191:
To tak:
| | 1 | | 1 | |
( a−n + 1)−1 + ( an + 1)−1 = |
| + |
| = |
| | a−n + 1 | | an + 1 | |
| | ( an + 1) + ( a−n + 1 | |
= |
| = |
| | ( a−n + 1)*( an + 1) | |
| | an + a−n + 2 | |
= |
| = |
| | a−n*an + a−n + an + 1 | |
| | an + a−n + 2 | |
= |
| = 1 |
| | 1 + a−n + an + 1 | |
bo
a
−n*a
n = a
− n + n = a
0 = 1
25 paź 14:57
Ola: A mógłbyś objaśnić? Chodzi mi o początek. Bo nie bardzo wiem z jakiego to prawa, skąd to się
bierze?
25 paź 15:19
Ola: Dobra już nie musisz. Zrozumiałam
25 paź 15:33
Ola: Nie jednak nie rozumiem, skąd to wzięło w tej drugiej linijce patrząc od góry. Czemu na górze
dodfawanie a na dole mnożenie? I wogóle dlaczego tak?
27 paź 22:14
Janek191:
Aby dodać dwa ułamki o różnych mianownikach musimy sprowadzić je do wspólnego
mianownika.
27 paź 22:28
Janek191:
Aby dodać dwa ułamki o różnych mianownikach musimy sprowadzić je do wspólnego
mianownika.
27 paź 22:29
Janek191:
Dokładniej :
| | 1*( an + 1) | | 1*( a−n + 1) | |
= |
| + |
| = |
| | ( a−n + 1)*( an + 1) | | (an + 1)*( a−n + 1) | |
27 paź 22:32