Liczby zespolone, równanie odległości.
Boogeyman: Witam, mam problem z pewnym zagadnieniem otóż nie wiem jak zobrazować na płaszczyźnie zbiór
|z−1|+|z+1|=2 oraz podobne temu równaniu zbiory. Wiem, że moduły oznaczają odległości z od 1
oraz (−1) Jaka jest zasada? Na zajęciach profesor wspomniał coś o równaniu paraboli. Prosze o
wyjasnienie. Dzięki
25 paź 13:28
Basia: to nie są liczby rzeczywiste, więc to nie jest właściwa interpretacja
w liczbach zespolonych równanie
|z| = r (r>0) opisuje okrąg S(0,0) i promieniu r
teraz zadanie:
z = x+y*i x,y∊R
z−1 = (x−1)+y*i
z+1 = (x+1)+y*i
|z−1|+|z+1| = √(x−1)2+y2 + √(x+1)2+y2
i mamy równanie
√(x−1)2+y2 + √(x+1)2+y2 = 2 /()2
(x−1)2+y2 + 2√[(x−1)2+y2]*[(x+1)2+y2] + (x+1)2+y2 = 4
x2−2x+1+y2+x2+2x+1+y2+2√[(x−1)2+y2]*[(x+1)2+y2] = 4
2x2+2y2+2+2√[(x−1)2+y2]*[(x+1)2+y2] = 4 /:2
x2+y2+1+√[(x−1)2+y2]*[(x+1)2+y2] = 2
√[(x−1)2+y2]*[(x+1)2+y2] = 1 − (x2+y2) /()2
[(x−1)2+y2]*[(x+1)2+y2] = 1 − 2(x2+y2) + (x2+y2)2
(x−1)2(x+1)2 + y2*[(x−1)2+(x+1)2] + y4 = 1 − 2x2−2y2 + x4+2x2y2 + y4
(x2−1)2 + y2*[x2−2x+1+x2+2x+1] + y4 = 1 +x4+y4
x4 − 2x2 + 1 + y2*[2x2+2] = 1+x4
−2x2 + 1 + 2x2y2 + 2y2 = 1
−2x2 + 2x2y2 + 2y2 = 0
−x2 + x2y2 + y2 = 0
y2(x2+1) = x2
chyba się gdzieś pomyliłam; sprawdzaj i dokończ, bo muszę kończyć
25 paź 14:18
Mila:
To będzie odcinek AB, gdzie A=(−1,0) i B=(1,0)
Gdyby prawa strona była równa np. 4 to elipsa.
Sprawdź treść.
25 paź 16:13
Boogeyman: Możesz powiedzieć dlaczego tak jest i jak to obrazować?
26 paź 11:38
Boogeyman: Proszę o wyjaśnienie.
26 paź 18:04
Mila:
To rozwiązuje się tak, jak pokazała Basia, wtedy wychodzą różne równania.
Sprawdzałeś te obliczenia? Sprawdziłeś treść zadania?
Parabola mi tu nie wychodzi.
26 paź 18:39
Mila:
Napisz inne zadanie z tego materiału, może będzie bardziej typowy przykład.
26 paź 21:02
MQ: Wychodzi odcinek, bo odległość pomiędzy ogniskami jest równa 2. Można powiedzieć, że jest to
elipsa zdegenerowana do odcinka.
26 paź 21:10
Mila:
Właśnie to napisałam 16:13.
Mozna to stwierdzić bez obliczeń, ale obliczenia( trochę żmudne) też do tego doprowadzają.
Autor jednak nie odpowiada.
26 paź 21:14