pomoc 2
pomoc: Mamy dwie urny oznaczone jako I oraz II. W urnie I jest 7 kul białych i 3 czarne, w urnie II
jest 5 kul białych i 9 czarnych. Rzucamy (symetryczna, tzn. rzetelna) kostka szescienna do gry.
Jesli
wypadnie ”1 lub 2”, to losujemy jedna kule z urny I, w przypadku przeciwnym losujemy jedna kule
z
urny II. Zdarzenie losowe A okreslamy jako wylosowanie kuli białej w tak opisanym dosw.
losowym.
Obliczyc prawdopodobienstwo P(A).
25 paź 10:57
irena_1:
| | 2 | | 7 | | 4 | | 5 | | 7 | | 5 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| | 6 | | 10 | | 6 | | 14 | | 30 | | 21 | |
| | 49+50 | | 99 | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 210 | | 210 | | 70 | |
25 paź 11:03
pomoc: Ok, dziękuję bardzo
25 paź 11:07
irena_1:
W liczniku ostatniego ułamka, oczywiście ma być 33, a nie 3. Przepraszam.
25 paź 11:11