równania
załamana : BŁAGAM POMOCY: x2+(25x2)/〖(5+2x)〗2 −74/49=0
25 paź 10:37
irena_1:
Czy to jest:
| | 25x2 | | 74 | |
x2+ |
| − |
| =0  |
| | (5+2x)2 | | 49 | |
25 paź 10:41
załamana : tak
25 paź 10:46
5-latek: dodawanie i odejmowanie wiec bedzie trzeba sprowadzic do wspolnego mianownika
jaki on bedzie ?
25 paź 10:51
irena_1:
x∊R\{2,5}
| | 5x | | 5x2 | | 74 | |
(x− |
| )2+2* |
| = |
| |
| | 5+2x | | 5+2x | | 49 | |
| | 5x+2x2−5x | | 2x | | 74 | |
( |
| )2+5* |
| = |
| |
| | 5+2x | | 5+2x | | 49 | |
| | 2x2 | | 2x2 | | 74 | |
( |
| )2+5* |
| = |
| |
| | 5+2x | | 5+2x | | 49 | |
49t
2+245t−74=0
Δ=60025+14504=74529
| | −245−273 | | 37 | | −245+273 | | 2 | |
t1= |
| =− |
| lub t2= |
| = |
| |
| | 98 | | 7 | | 98 | | 7 | |
| 2x2 | | 37 | | 2x2 | | 2 | |
| =− |
| lub |
| = |
| |
| 5+2x | | 7 | | 5+2x | | 7 | |
14x
2=−185−74x lub 14x
2=10+4x
14x
2+74x+185=0 lub 7x
2−2x−5=0
Δ
1=5476−10360<0 lub Δ
2=4+140=144
| | 2−12 | | 5 | | 2+12 | |
x1= |
| =− |
| lub x2= |
| =1 |
| | 14 | | 7 | | 14 | |
25 paź 10:59
załamana : dziękuję
25 paź 10:59
Janek191:
x ∊ R \ { − 2,5 }
25 paź 14:04
irena_1: Janek! Zapisałam na początku to zastrzeżenie...
25 paź 15:21
Kacper: x∊R\{−212}, nie R\{2,5}
10 gru 15:33
janek191:
Już minęło ponad 8 lat
10 gru 15:47
wredulus_pospolitus:
@janek −−− pytanie −−− skąd wiesz ile lat minęło
10 gru 18:15
chichi:
@
wredulus−pospolitus z prawa przy komentarzach masz daty z godzinami, gdy w nie klikniesz
ukaże się dodatkowo rok dodania komentarza
10 gru 18:18
wredulus_pospolitus:
heh ... nigdy nie wzięło mnie na najechanie na datę

tyle lat na forum a nigdy tego nie
zrobiłem
12 gru 22:36
chichi:
Ja też dopiero jakiś czas temu to odkryłem przez przypadek
12 gru 23:03
Min. Edukacji: ale z Was naiwniaki😂
13 gru 11:43