Zbadaj asymptoty poziome funkcji, bardzo wszystkich proszę o pomoc.
Zielona: Zbadaj asymptoty poziome funkcji :
1) f(x)=(cos(1/x))x
2) f(x)=(1+ex)(1/x)
25 paź 09:29
MQ: Oblicz granice w +∞ i −∞ −− dostaniesz asymptoty.
25 paź 09:40
Zielona: Nie potrafię policzyć tych granic.
25 paź 11:28
AS:
1) f(x) = (cos(1/x))
x
Gdy x −> ±
∞ , 1/x −> 0 , cos(1/x) −> 1 , 1
x −> 1
asymptota pozioma: y = 1
2) f(x) = (1 + e
x)*(1/x)
| | 1 + 1 | | 2 | |
Gdy x −> 0+ , y −> |
| = |
| = +∞ |
| | 0+ | | 0+ | |
| | 1 + 1 | | 2 | |
Gdy x −> 0− , y −> |
| = |
| = −∞ |
| | 0− | | 0− | |
| | 1 + 0 | |
Gdy x −> −∞ , y −> |
| = 0 |
| | −∞ | |
Asymptoty:
pionowa: x = 0
pozioma y = 0 dla x −> −
∞
25 paź 13:07