f(x)=p{x^4-5x^2+6}
Aniko: Hej mam takie zadanko
f(x)=√x4−5x2+6
Założyłam że x4−5x2+6 ≥0
wprowadziłam zminną t=x2,
obliczyłam delte, gdzie wyszło t1=2 t2=3
i teraz mam pytanie: czy rysuje parabolę dla t1 i t2 czy podstawiam pod zmienną i dopiero
później rysuję ?
25 paź 09:25
john: rysujemy parabole dla równania t2 −5t +6 ≥ 0
mamy rozw. t ≤ 2 lub t ≥ 3
podstawiasz teraz za t = x2 i rozwiązujesz te dwie nierówności
25 paź 09:47
5-latek: teraz za t podstawiasz x 2 czyli t1=2 to x1=√2 lub −√2 to samo z t2=3 to x2=√3 lub
x2=−√3 i rysujesz
25 paź 09:51
Aniko: ok dzięki wielkie. a mam jeszcze jedno pytanie do innego zadania.
jeśli mam zmienną t=2x to mam zakładać że t>0? czy nie trzeba założeń do tego?
25 paź 09:53
Aniko: i jeszcze mam jedno zadanie;
sin√π2−x2≠0
doszłam do momentu gdy
|x|≠√π2(1−k2) i nie wiem co dalej.
pomożecie?
25 paź 09:59
5-latek: Jesli t=2x to zakladasz t>0
25 paź 10:03
MQ: Nic dalej.
To już jest wynik.
25 paź 10:03
Aniko: ale to jest moduł z x to nie trzeba tego jakoś rozpisywać?
na lekcji rozpisywaliśmy że π2(1−k2)≥0 tylko własnie nie wiem dlaczego.
żeby |x| był dodatni?
25 paź 10:11
MQ: No bo pod pierwiastkiem, więc π2(1−k2) musi być ≥0
25 paź 10:16
MQ: Wystarczy podać jeszcze warunek na k.
25 paź 10:18
Aniko: dzięki wielkie
25 paź 10:26