matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczanie granic funkcji
krzysiek:
Witam, proszę o pomoc w obliczeniu granic tych funkcji:
√
2x
2
+x+1
a) lim(x→−
∞
)
x
√
2−x
−
√
1−x
b) lim(x→−
∞
)
√
x
2
+2x+3
+x
c) lim(x→+
∞
) x*arcctg(x) //nie używając pochodnych
25 paź 01:05
pigor:
..., np. tak : zapis jest utrudniony, a więc w pewnym "skrócie zapisu" c) lim
x→+
∞
x * arctgx = [+
∞
*
1
2
π] = +
∞
√
x
2
(1−0+0)
|x|
a) ...= lim
x→ −
∞
= lim
x→ −
∞
=
x
x
−x
= lim
x→ −
∞
= lim
x→ −
∞
−1 = −1 . ...
x
25 paź 01:32