matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
pomoc:
∫
x−1
x+1
25 paź 00:33
pomoc:
pomoze ktos?
25 paź 00:38
pigor:
...np. tak : ∫
x−1
x+1
dx= ∫
x+1−2
x+1
dx= ∫dx− 2∫
dx
x+1
= x−2ln|x+| +C . ...
25 paź 00:43
pigor:
...tam oczywiście ...= x−2ln|x+1|+C .
25 paź 00:44