Logarytmy
Karaban: (log22x)2=log20.5x * log2128x
chodzi o udowodnienie że to ciąg geometryczny. co z tym dalej zrobić?
25 paź 00:08
ICSP: Jaki ciąg ?
25 paź 00:10
Karaban: Są podane 3 logarytmy i mam wyznaczyć x ( pomyliło mi sięz udowodnieniem), dla których ciąg
tych trzech logarytmów jest ciągiem geometrycznym. Ja sobie do tego momentu uprościłem i już
dalej nie wiem ze zmeczenia. te logarytmy to ( log2 x−1,log2 x+1,log2 x+7)
25 paź 00:21
Karaban: Dobra, zrobiłem
25 paź 00:26
pigor: ..., np. tak : liczby (log2 x−1,log2 x+1,log2 x+7) w tej kolejności
i x>1 i x>0 i x>−1 będą kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego,
gdy
x>1 i (log
2x+1)
2= (log
2x−1)(log
2x+7) i (log
2x−1)(log
2x+7) >0 ⇔
⇔ x>1 i log
22x+2log
2x+1= log
22x+6log
2x−7 i (log
2x< −7 lub log
2x>1) ⇔
⇔ x>1 i 4log
2x= 8 i (x<2
−7 lub x>2
1) ⇔ x∊∅ lub (x>2 i x= 2
2) ⇔
⇔
x=4 − szukana
wartość x. . ...
25 paź 00:40
Karaban: Udało się zrobić, trochę inaczej ale ten sam wynik. Dzięki
25 paź 01:01