Od stożka o wysokości H i objętości V odcięto stożek o wysokości h i objętości v
adrian: Od stożka o wysokości H i objętości V odcięto stożek o wysokości h i objętości v .
Oblicz stosunek H : h
6 paź 13:34
6 paź 13:47
adrian: Dziękuję ale dalej nie kumam:( co mam dalej z tym zrobić
6 paź 19:34
RunMan: H3h3 = (Hh)3. Następnie obie strony równania pierwiastkuję w 3 stopniu.
6 paź 19:43
kameleon:
| V | | πR2*H | | R2*H | |
| = |
| = |
|
|
| v | | πr2*h | | r2*h | |
6 paź 19:44
RunMan: a od kiedy można skracać kwadraty w liczniku i mianowniku? : >
6 paź 19:50
tim: A np. pierwiastkując obustronnie?
6 paź 19:51
adrian: i to jest koniec zadania? co to oznacza?
6 paź 19:54
RunMan: ok, error.
Co nie zmienia faktu, że i tak źle
6 paź 19:54
adrian : czy możecie mi powiedzieć czy to zadanie jest skończone i dobrze rozwiązane ? Zależy mi bardzo
!
Dzięki za wszystko Adrian
6 paź 20:23
RunMan: Bogdan podał Ci rozwiązanie.
6 paź 20:33
adrian : czyli Hh=√Vv Tak?
6 paź 20:53
adrian : √Vv do potęgi 3 oczywiście
6 paź 20:54
RunMan: tak jest.
6 paź 23:19
AROB: Uporządkuję.
6 paź 23:41
AROB:

Na rysunku jest przekrój osiowy. Są tu trójkąty podobne, skąd mamy:
| | H | | R | |
|
| = |
| . I to wszystko. |
| | h | | r | |
6 paź 23:52
AS: Zadanie bzdurnie ułożone.Po co drugie v jeżeli znam wysokość h.
Szukany stosunek bez żadnych dodatkowych obliczeń wynosi H/h.
7 paź 09:35
Bogdan:
Zgadzam się z Tobą Asie, zadanie jest źle zredagowane. Treść zadania powinna być taka:
Od stożka o objętości V odcięto stożek o objętości v. Wyznaczyć stosunek wysokości tych
stożków.
Rozwiązanie:
H − wysokość stożka o objętości V,
h − wysokość stożka o objętości v.
I to wszystko, nie ma potrzeby wprowadzać innych oznaczeń, np. dla długości promieni
podstaw stożków.
7 paź 12:48
Be: dlaczego stosunek objętości jest pod tym pierwiastkiem? bo tego właśnie nie rozumiem?
11 paź 16:31