Wartosci funkcji.
smoke: Czy wolno mi napisać że:
[f(m+n)]2 = f(m)2 + 2*m*n+ f(n)2
[f(m+n)]3 = f(m)3 + 3*f(m)2*f(n) + 3*f(m)*f(n)2 + f(n)3
[f(m+n)]4 = f(m)4 + 4*f(m)3*f(n) + 6*f(m)2*f(n)2 + 4*f(m)*f(n)3 + f(n)4
itd...
Jeżeli tak to na jakiej podstawie można tak zrobić?
24 paź 23:31
PW: Generalnie nie.
Można tylko wtedy, gdy f jest przekształceniem liniowym, to znaczy gdy f(x)+f(y) = f(x+y) dla
wszystkich x,y z dziedziny.
24 paź 23:43
Trivial:
W pierwszej linijce powinno być raczej
[f(m+n)]2 = f(m)2 + 2f(m)f(n) + f(n)2
przy warunku
f(m+n) = f(m) + f(n).
25 paź 17:52