Pomóżcie mi proszę to zadanie z cągu geometrycznego :(
aDamo: an = 3 * 2n
Podaj an, r, q
24 paź 23:15
5-latek: Napisz to porzadnie .
24 paź 23:19
Janek191:
a
n = 3*2
n
więc
a
n +1 = 3*2
n+1
| | 3*2n +1 | | 2n +1 | |
q = an + 1 : an = |
| = |
| = 2(n + 1) − n = 21 = 2 |
| | 3*2n | | 2n | |
a
1 = 3*2
1 = 3*2 = 6
więc
sprawdzenie
| | 2n | |
an = a1 *qn − 1 = 6*2n −1 = 6* |
| = 3*2n |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r − występuje w ciągu arytmetycznym
25 paź 08:39
5-latek: czesc Janek 191 tez sie domyslilem ze trzeba a1 i q ale niech autor napisze
dokladnie
Dlatego z tego powodu nie rozwiazywalem
25 paź 10:16