całka
student: ∫cos2xdx oraz ∫sin2xdx moglby ktos rozpisac
24 paź 23:14
Krzysiek: policz sumę i różnicę tych całek
24 paź 23:15
student: ale ja nie wiem wlasnie jak rozwizac te całki trygonometryczne
24 paź 23:21
Krzysiek: ∫cos2 xdx+∫sin2xdx=∫dx=x
policz różnicę całek i rozwiąż układ równań
24 paź 23:22
PW: cos
2x−sin
2x=cos2x
∫cos
2xdx − ∫sin
2xdx = ∫cos2xdx
| | 1 | |
∫cos2xdx − ∫sin2xdx = |
| sin2x |
| | 2 | |
To i równanie
Krzyśka
∫cos
2xdx + ∫sin
2xdx = x
daje układ równań
u + v = x
z niewiadomymi u=cos
2x i v=sin
2x.
24 paź 23:38
PW: Zgubiłem całki w ostatniej linijce:
u=∫cos2xdx, v=∫sin2xdx
24 paź 23:40
Mila:
cos(2x)=cos
2x−sin
2x=cos
2x−1+cos
2x=2cos
2x−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫cos2x dx=∫ |
| (cos(2x)+1)dx= |
| sin(2x)+ |
| x= |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
Analogicznie ∫sin2x dx=∫ |
| *(1−cos(2x) dx=... |
| | 2 | |
24 paź 23:50