pole koła pole wycinka koła
M: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od jednej z
przyprostokątnej . Oblicz stosunek pola koła opisanego do pola koła wpisanego w tym trójkącie.
24 paź 22:52
marysia:
| | a+√3a−2a | | √3a−a | | √3 | |
R= a , r = |
| = |
| = |
| *a |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 paź 22:58
Godzio:
marysia
24 paź 22:59
marysia:

24 paź 23:19
marysia:
Ecch widzę
błąd! ( to z pośpiechu)
Poprawiam ....ma być:
| | a(√3−1) | | a2 | | a2 | |
r= |
| to r2= |
| ( 4−2√3)= |
| (2−√3) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| πR2 | |
| = ......... dokończ |
| πr2 | |
24 paź 23:25