matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ograniczoność ciągów
ala:
sprawdz czy ciąg a
n
= cos(n*pi) jest ciągiem ogranicnonym?
24 paź 22:22
Godzio:
No oczywiście, że jest ponieważ cosinus jest ograniczony na <−1,1>, a w ty wypadku: a
n
= cos(nπ) = (−1)
n
⇒ |a
n
| ≤ 1
24 paź 22:26