...
Paula: Pani Ania zarabia 1200zl, pani Bozena1280zl,a pani Celina2100zl.
a.o ile procent więcej zarabia pani Celina od pani Ani?
b. o ile procent mniej zarabia pani Ania od pani Bozeny?
24 paź 22:03
Hajtowy: a)
Ania = 1200 zł
Bożena = 1280 zł
Celina = 2100 zł
2100 zł − 1200 zł = 900 zł
1200 zł = 100%
900 zł = x%
x = (900zł *100%):1200 zł
x = 75%
Odp. Pani Celina zarabia o 75% więcej niż pani Ania
b)
| 1280−1200 | |
| * 100% = 6,25% |
| 1280 | |
Odp. O 6,25%
24 paź 22:10
Hajtowy: a) można zapisać w skrócie:
24 paź 22:11