rozwiaz nierownosc
ktosik: rozwiaz nierownosc 64x2+ 49 wieksze badz rowne zero
24 paź 21:40
Saizou : 64x2+49≥0 ⇒x∊R
24 paź 21:44
ktosik: a skad to wiadomo ?
24 paź 21:52
ktosik: Moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego xeR?
24 paź 21:56
ktosik: jak mam narysowac parabole
24 paź 22:03
dero2005:
Δ<0
parabola cała leży nad osią OX więc wszystkie isky spełniają nierówność
24 paź 22:10
ktosik: skoro delta jest na minusie to nierownosc nie ma rozwiazan ?
24 paź 22:11
dero2005:
czyli parabola nie przecina osi OX
24 paź 22:16
ktosik: a co z przykladem x2−3x+2 mniejsze lub rowne 0
24 paź 22:20
ktosik: tam ma byc −2x
24 paź 22:20
dero2005:

x
2 − 3x + 2≤ 0
Δ = 3
2 − 4*1*2 = 1
√Δ = 1
x∊<1 . 2>
24 paź 22:34