Znajdź liczbę całkowitą
JablonzKsiezyca: Znajdź taką liczbę całkowitą x, aby poniższy zestaw danych miał tylko jedną dominantę i aby
była ona równa arytmetycznej.
a). 4,x,2,5,4,4,5,12,6,5,3
b) 1,x,2x,1,6,9,1,6,9,6,9
Moglibyście podać sposób jak rozwiązać to pytanie? Próbowałem je rozwiązać w taki sposób, że;
dominanta w 2 przyp może wynosić 1,6 lub 9 i po kolei podstawiałem za x daną liczbę i wynik
porównywałem z otrzymaną średnią. Jednak chyba to nie jest właściwy sposób. Zależy mi głównie
na podpunkcie b. Jeżeli będę go miał to a już zrobię bez żadnych problemów.
Z góry dzięki
24 paź 21:31
Janek191:
a)
4, x,2,5,4,4,5,12,6,5,3
Zapisujemy
2,3,4,4,4,5,5,5,,x,6,12
x = 5
d = 5
średnia
_
| | 2 + 3 + 3*4 + 4*5 + 6 + 12 | | 5 + 12 + 20 + 18 | | 55 | |
x = |
| = |
| = |
| = 5 |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
24 paź 21:57
Janek191:
b )
_
| | 3*1 + 3*6 + 3*9 + x + 2x | | 48 + 3x | |
x = |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | |
więc
48 + 3x = 55 lub 48 + 3x = 66 lub 48 + 3x = 77
1) odpada, bo 3x = 7
2) ok, bo 3x = 66 − 48 = 18 ⇒ x = 6
3) odpada, bo 3x = 77 − 48 = 29
Odp. x = 6
==========
24 paź 22:07