wykaż, ze wielomian W przybiera wartości dodatnie dla kazdego x, gdy:
maturzysta: wykaż, ze wielomian W przybiera wartości dodatnie dla kazdego x, gdy:
W(x)= (x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40
moglby ktos to krok po kroku wytłumaczyć?
liczę to tak: (x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40=(x−1)(x−9)(x−3)(x−7)+40 zwijam to w 2 nawiasy
(x2−9x−x+9)(x2−7x−3x+21)+40 i co dalej? mogłby ktoś pomóc?
24 paź 21:25
ICSP: i masz :
(x2 − 10x + 9)(x2 − 10x + 21) + 40 =
(x2 − 10x)2 + 30(x2 − 10x) + 189 + 40 =
= (x2 − 10x)2 + 30(x2 − 10x) + 225 + 4 =
= (x2 − 10x + 15)2 + 4 ≥ 4 dla każdego x
24 paź 21:28
maturzysta: a skąd sie wzieło 225 +4?
24 paź 21:35
ICSP: a ile to jest 189 + 40 ?
24 paź 21:50
PW: Wybrać tak te dwie funkcje kwadratowe, żeby wierzchołki parabol miały tę samą pierwszą
współrzędną, to znaczy
f(x) = (x−1)(x−9) i g(x) = (x−3)(x−7).
f(x) = x2−10x+9, g(x) = x2−10x+21
g(x) − f(x) = 21−9=12
Jest więc tak: jeżeli g(x) = u, to f(x) = u−12. Funkcja
f(u)g(u)
osiąga minimum dla u=6 i minimum to jest równe 6(6−12) = −36.
Wobec tego minimum funkcji w(x)=f(x)g(x)+40 jest równe lub większe niż 36+40=4>0.
Ta ostatnia uwaga może być mało zrozumiała − zależy to od tego, czy f(x)=x2−10x+9 osiąga
wartość u=−6. Sprawdźmy:
x2−10x+9 = −6
x2−10x+15 = 0
Δ=40,
Istnieją takie x, dla których f(x) osiąga wartość −6, dla takich x spełniona jest równość
w(x)=4=wmin
24 paź 22:02
maturzysta: a ! już wiem o co chodzi! Dzieki wielkie Panowie
24 paź 22:06