Pochodna!! Proszę o szybką Odpowiedź!
Maciek: Oblicz Pochodną:
y= x*sin2x
24 paź 21:24
fx: (φω)' = φ'ω + φω'
oraz (φ(ω)) = φ'(ω)ω'
Dla przykładu:
| | 1 | |
x2*ln(3x) = 2xln(3x) + x2 |
| *3 |
| | 3x | |
24 paź 21:50
fx: oraz (φ(ω))' = φ'(ω)ω'
...
(x
2ln(3x))' = ...
Śpię już chyba...
24 paź 21:52
Janek191:
y = x*sin 2x
więc stosujemy wzór na pochodną iloczynu funkcji
y' = 1*sin 2x + x* cos 2x * 2 = sin 2x + 2x*cos 2x
===========================================
[ sin 2x ] ' = cos 2x* ( 2x)' = cos 2x * 2 = 2 *cos 2x → wzór na pochodną funkcji złożonej
24 paź 22:16