oblicz granicę funkcji
Tomek:
24 paź 21:23
ICSP: Wystarczy wstawić.
24 paź 21:25
Tomek: takie to prostę,to wstawiam y=−32
24 paź 21:30
ICSP: i tyle wynosi ta granica.
Musisz jeszcze popracować nad zapisem.
24 paź 21:32
ares: ICSP mam problem z 2 zadankami nick ares
24 paź 21:36
Tomek: no właśnie i tego właśnie nie rozumię jak ten zapis stworzyć?
24 paź 21:37
ICSP: | | 2x2 + 1 | | 2(−1)2 + 1 | | 3 | |
limx→ −1 |
| → |
| = − |
| |
| | x−1 | | −1 − 1 | | 2 | |
24 paź 21:49
Tomek: chcesz mi powiedzieć ,że obliczanie granic jest takie prostę
24 paź 21:53
ICSP: Dopóki po wstawieniu nie dostaniesz symbolu nieoznaczonego to tak

Obliczanie granic jest takie proste
24 paź 21:53
Tomek: | | x−1√2−x | |
To teraz taki przykład limx→1 |
| |
| | x2−1 | |
24 paź 22:01
Tomek: też wystarczy wstawić?
24 paź 22:02
Tomek: wychodzi mi 00 czyli oznaczenie wyrazem nieoznaczonym ,czyli nie posiada granicy
24 paź 22:09
Tomek: PW pomocy
24 paź 22:41
Vax: Podstaw t = √2−x, coś Ci się uprości.
24 paź 22:52
ICSP: albo pomóż licznik i mianownik przez x + √2 − x
24 paź 22:55
Tomek: a co mi to da pomnożenie
24 paź 23:07
Tomek: wychodzi mi nadal 00
24 paź 23:09
ICSP: co dostałeś w liczniku a co w mianowniku ?
24 paź 23:20
Tomek: x−1√2−1*x+√2−x L
x2−1 M
24 paź 23:28
ICSP: Wszędzie pod lim znajduje się x → 1
| | x − √2−x | | (x − √2−x)(x + √2 − x) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x2 − 1 | | (x−1)(x+1)(x + √2 − x) | |
| | x2 + x − 2 | | (x−1)(x+2) | |
= lim |
| = lim |
| = |
| | (x−1)(x+1)(x + √2−x) | | (x−1)(x+1)(x + √2 − x) | |
| | x+2 | | 1 + 2 | | 3 | | 3 | |
= lim |
| → |
| = |
| = |
| |
| | (x+1)(x+ √2−x) | | (1 + 1)(1 + √2−1) | | 2*2 | | 4 | |
25 paź 00:10