Walec o średnicy 10cm i o wysokości 3 cm
aneta: Walec o średnicy 10cm i o wysokości mającej dł.3 cm , wypełniają kule o średnicy 2mm. Oblicz
ile kuli jest potrzebnych do wypełnienia tego walca
6 paź 13:23
aneta: bardzo proszę o jakąś podpowiedź

!
6 paź 19:36
RunMan: Wzór na objętość walca −> πr2 * H
Wzór na objętość kuli −> 43πr3
Zamieniam cm na mm
Liczę objętość walca
2r = 100mm
r = 50mm
H = 30mm
Vwalca = 75 000 π
Liczę objętość kuli
2r = 2mm
r = 1mm
Vkuli 4π3
Objętość walca : Objętość kuli = 56 250. Tyle też kuleczek zmieści się w walcu.
6 paź 19:42
aneta: dzięki wielkie za pomoc
7 paź 10:30