Kombinatoryka.Prosze o pomoc w rozwiazaniu krok po kroku.
BL: Na ile sposobów mozna przyporzadkować każdemu spośród pięciu uczniów ocenę(od1 do 6)z
matematyki,jeśli tylko dwóch uczniów może otrzymać oceny wyzsze od 4.
24 paź 21:14
marysia:
wybierasz 2 uczniów z pięciu , i mogą mieć jedną z dwu ocen >4 {5, 6}
pozostali trzej mogą mieć jedną z czterech ocen ≤4 {1,2,3,4}
24 paź 21:21
BL: A innym sposobem? Bo na tym sprawdzainie nie obowiązuje nas silnia i symbol Newtona...
24 paź 21:23
BL: Albo tak.
mam rozwiązanie w zeszycie.Gdybyście mogli wytłumaczyc.
24 paź 21:24
BL: .... .... .... ... ....
6 * 6 *4* 4 * 4
10*2304=23040
24 paź 21:25
BL: ?
24 paź 21:33
Hajtowy: Trzem przyporządkowujemy 1,2,3,4 czyli 4*4*4=43
Dwóm przyporządkowujemy 5,6 czyli 2*2=22
Razem:
24 paź 21:36
marysia:
Po co powielasz rozwiązanie !
Hajtowy
24 paź 21:39
marysia:
I do tego jeszcze piszesz bzdury: 2*2= 22≠ 22 i 4*4*4=43≠ 43
24 paź 21:41
BL: a co do wytłumaczenia napisanego przeze mnie rozwiązania? wytłumaczy ktoś?
24 paź 22:04