Rozwiąż równanie
Kasia: 3√x2+x=2 = √x2+x+2
24 paź 20:55
ICSP: i w czym problem ?
24 paź 20:58
Kasia: problem jest od początku, założenia ok, ale co więcej to nie wiem
24 paź 21:00
ICSP: Skoro dwie strony są dodatnie ( na podstawie założeń)
to możesz podnieść to równanie do potęgi 6.
24 paź 21:03
Kaja: podnieś obustronnie do potęgi 6.
24 paź 21:03
ICSP: Innym pomysłem może być zastosowanie podstawienia
t6 = x2 + x + 2
24 paź 21:04
Kasia: i rozwiązać (x2+x+2)2=(x2+x+2)3 ?
24 paź 21:10
Enigma:

Kasiu

Jeśli w pierwszym pierwiastku jest −2 to zrobiłam:
podnosimy obustronnie / do potęgi 3
x
2+x−2=x
3+x
2+4
x
3−x+6=0
(teraz tabelka Hornera)
czerwone liczby są ujemne

powstało (x+2) zawsze się zmienia znak, i (x
2−2x+3)
jeśli nie umiesz tej tabeli to napisz, może wyjaśnie.
24 paź 21:11
Kasia: umiem umiem, a w pierwszym równaniu jest +2 zamiast =2
24 paź 21:13
Enigma: no to w takim razie podstawiasz sobie +2 zamiast − i robisz analogicznie.. wyszytko jasne?
24 paź 21:15
Kasia: tylko że (√x2+x+2)3 to nie jest x3+x2+4 jak napisałaś
24 paź 21:21
ICSP: (x2 + x + 2)3 − (x2 + x + 2)2 = 0
(x2 + x + 2)2 [x2 + x + 2 − 1] = 0
x2 + x + 2 = 0 v x2 + x + 1 = 0
Obydwa równania są sprzeczne zatem i nasze początkowe równanie również jest sprzeczne.
24 paź 21:22
Kasia: dobra, ostatnie pytanie jak przejść z (x2 + x + 2)3 − (x2 + x + 2)2 = 0 do
(x2 + x + 2)2 [x2 + x + 2 − 1] = 0 ?
24 paź 21:27
ICSP: a gdyby zamiast (x2 + x + 2) było t. To czy potrafisz rozwiązać takie równanie :
t3 − t2 = 0 ?
24 paź 21:28
Kasia: no potrafię, super dzięki
24 paź 21:33