| 12 | ||
Oblicz sinα i cosα jeśli sin 2α= | i α∊(180,270) | |
| 13 |
| 12 | 6 | |||
sin 2α = 2 sin α* cos α = | ⇒ sin α* cos α = | |||
| 13 | 13 |
| y | ||
sin α = | ||
| r |
| x | ||
cos α = | ||
| r |
| y | x | 6 | |||
* | = | ⇒ [ y = − 2 i x = − 3] lub [ y = − 3 i x = − 2 ] | |||
| r | r | 13 |
| 2 | 3 | |||
sin α = − | i cos α = − | |||
| √13 | √13 |
| 3 | 2 | |||
sin α = − | i cos α = − | |||
| √13 | √13 |
| 12 | 6 | |||
sin 2α = 2 sin α* cos α = | ⇒ sin α* cos α = | |||
| 13 | 13 |
| y | ||
sin α = | ||
| r |
| x | ||
cos α = | ||
| r |
| y | x | 6 | |||
* | = | ⇒ [ y = − 2 i x = − 3] lub [ y = − 3 i x = − 2 ] | |||
| r | r | 13 |
| 2 | 3 | |||
sin α = − | i cos α = − | |||
| √13 | √13 |
| 3 | 2 | |||
sin α = − | i cos α = − | |||
| √13 | √13 |