Ruch jednostajnie przyspieszony
xyz2: Mam takie zadanko:
− Ciało rzucone pionowo w dół z szybkość początkowa 19,6 m/s w ciągu ostatniej sekundy lotu
przebyło 1/4 całej drogi. Znaleźć czas spadania ciała i szybkość jego w chwili upadku, w
jakiej wysokości rzucono ciało?
Z wzoru:
Układam układ równań:
k{
| 3 | | 6 | | gt2 | |
| H = 19 |
| t + |
| & |
| 4 | | 10 | | 2 | |
| H | | 3 | |
| = |
| H +  } |
| 4 | | 4 | |
I teraz powstaje pytanie jako powinno wyglądać 2 równanie?
}
Hajtowy: Dane:
V
0=19,6 m/s
g=9,8 m/s
2
[1/4]h przebyta w okresie od [t−1]−tej sek do t−etej sek,
szukane: t, v
[1/4]h(t) = h(t) − h(t−1)
−0,75h(t) + h(t−1)
−0,75*[V
0*t + 0,5gt
2] + [V
0*(t−1) + 0,5g(t−1)2] = 0
gt
2 + 2V
0*t − 8gt − 8V
0 +4g = 0
t2 − 4t −12 = 0
Δ d = 64...........t=6s /musi być dodatnie/
Szukany czas spadania wynosi 6s.
−−−końcowe V = V
0 + gt = 19,6m/s + 9,8m/s
2*6s = 78,4m/s
Końcowa prędkość spadania wynosi 78,4m/s.
| | 19,6m/s + 78,4m/s | |
−−−Vśr = |
| = 49m/s |
| | 2 | |
h = V
śr*t = 49m/s*6s = 294m
Wysokość spadania wynosi 294m.