Określ dziedzine funkcji
Mat: Określ dziedzine funkcji
a) f(x)=logIx−1I(x3−x2+3x−3)
b) f(x)=logx+3 xx+1
6 paź 12:29
Mat: ktos pomoze
6 paź 13:45
Eta:
Witam

a) x
3 − x
2 +3x −3 >0 i Ix −1I≠1
| | x | |
b) x +3 >0 i x +3 ≠1 i |
| >0 i x +1 ≠0
|
| | x+1 | |
teraz dokończ i podaj D
6 paź 13:56
Mat: a) W(1)=0 x2−2x+1>0 x=−1
b) x>0
6 paź 14:35
Eta:
Niestety nie!
Co to za zapis?.....
a) x3 −x2 +3x −3 >0 <=> ( x −1)( x2+3)>0 <=> x €( 1, ∞)
i Ix −1I ≠1 <=> x −1≠1 v x −1 ≠ −1 <=> x≠ 2 v x≠ 0
odp: D= ( 1,2) U( 2,∞)
b) x> −3 i x≠ −2 i x≠ −1 i x( x +1) >0 <=> x€( −∞, −1)U( 0,∞)
podaj teraz cz. wspólną i to będzie D
6 paź 14:46