trygonometria
julka: Jak rozwiązać ten układ równań?
sin
2α+cos
2α=1
24 paź 20:27
Enigma: sin
2α+cos
2α=1 jedynka trygonometryczna
sin
2α=1−cos
2α
podstawiamy:
U{1−cos
2α}{cosα)=−3 kwadrat się skróci i wyjdzie
1−cosα=−3
cosα=4
sinα= −12
24 paź 20:33
Mat: Pierwsze równanie to jedynka trygonometryczna. Drugie to tg (sinαcosα)
24 paź 20:35
Enigma: ohh zawsze źle

podstawiamy:
| 1−cos2α | |
| =−3 skraca się |
| cosα | |
1−cosα= −3
−cosα=−4 /* (−1)
cosα=4
24 paź 20:36
Enigma: no i co, że tg jak ma to rozwiązać?
24 paź 20:36
Piotr 10: Enigma czy funkcja cosx lub sinx przyjmuje wartość 4
24 paź 20:37
Aga1.: Z drugiego równania
sinα=−3cosα
i podstawiamy do pierwszego
(−3cosα)2+cos2α=1
24 paź 20:52