Funkcja z parametrem m
Ola: Witam.
Zadanie jest nastepujace:
wyznacz wartosci parametru m dla ktorych zbior wartosci rozwiazan nierownosci 3x+m−1<0 jest
przedzialem ( − ∞; 2)
Rozwiazanie jest takie:
3x+m−1<0
3x<1−m
x<1−m \3
2=1−m \3
6=1−m
5=−m
m= −5
Czy ktos moglby mi wytlumaczy to? W szczegolnosci chcialabym wiedziec dlaczego 1−m \3 ROWNA
SIE(!) 2
24 paź 20:17
ada: 2 przecież nie może być bo jest przedział otwarty więc nawet jakby ktoś chciał podstawić
skrajne to nie wyjdzie...tak mi się wydaje.
24 paź 20:22
Ola: O to chodzi,ze moze.. Tak mam w zeszycie a odpowiedz tez sie zgadza z tylem ksiazki.
24 paź 20:24
wmboczek: raczej 2<(1−m)/3 → m<−5
24 paź 20:42
PW: 3x<1−m
Najlepiej to zobaczysz po narysowaniu wykresu funkcji f(x)=3x. Potem na tym samym rysunku
wykres funkcji stałej g(x)=1−m. W treści zadania jest informacja, że
f(x)<g(x) ⇔ x∊(−∞,2).
Wykresy przecinają się więc w punkcie o pierwszej współrzędnej x0=2.
f(x0)=f(2) = 3•2=6,
zatem g(x0)=1−m=6.
24 paź 20:43
wmboczek: znak walnąłem

jak ma być dokładnie przedziałem, to prawy koniec musi być równy 2
24 paź 20:45
Mila:
Korzystając z tego, że x∊(−∞,2) mamy:
x<2 /*3
3x<6 z podanej nierówności 3x+m−1<0 mamy:
3x<1−m stąd
6=1−m
m=−5
24 paź 20:49