trygonometria
julka: Oblicz sin 2α i cos2α jeśli tgα= −3 i α∊(90,180)
pomożecie?

jak obliczyć sin α i cos α?
24 paź 20:11
Aga1.: Np.rozwiąż układ równań
sin
2α+cos
2α=1
24 paź 20:15
julka: Rozwiąże ktoś ten układ równań, bo nie potrafię
24 paź 20:19
marysia:

Można też tak:
tgα= −3
dla α∊(90
o, 180
o) II ćw. to sinα>0 i cosα<0
sin2α= 2sinα*cosα= ..........
cos2α= cos
2α− sin
2α=.......
24 paź 20:27
julka: Dziękuję

a może wyjść ujemny sin2α jak to jest druga ćwiartka?
24 paź 20:32
marysia:
To nie jest sinus α, tylko sin2α
24 paź 20:37
julka: czyli wszystko się zgadza
24 paź 20:38
marysia:
24 paź 20:39
daras: najlepeij jakbyś to sama wiedziała
24 paź 20:47